TaikaTilaus Blogi

Media-alan trendejä vuonna 2024

Kirjoittanut Siiri Lassila | Aug 28, 2024 7:45:00 AM

Media-ala on kokenut valtavan muutoksen digitaalisen vallankumouksen myötä. Siirtyminen perinteisistä sanomalehdistä digitaalisiin ja sosiaalisiin medioihin on ollut valtava askel, ja mediayritysten on täytynyt pysyä ajan tasalla säilyttääkseen merkityksensä. Kehitys ei näytä pysähtyvän, ja uusien trendien mukana on pysyttävä. Mitkä ovat media-alan tämän vuoden keskeiset trendit?

Tekoälyn nousu

Tekoäly on tullut jäädäkseen. Tekoälyn käyttö työtehtävien avustamisessa on yleistynyt tämän päivän työpaikoilla. Tekoälyn käytön osaaminen on muodostumassa tärkeäksi työtaidoksi monilla aloilla.

Myös mediatalot ovat kiinnostuneet tekoälyn mahdollisuuksista. Erityisesti taustatehtävien, kuten oikoluvun, tiivistämisen, kääntämisen ja transkription, automatisointia pidetään tärkeänä käyttötapauksena. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on ottanut käyttöön Hennitbot-nimisen tekoälyassistentin, joka auttaa juttujen kirjoittamisessa esimerkiksi ehdottamalla vangitsevia otsikoita.

Vaikka tekoäly voi olla arvokas työkalu yksinkertaisissa tehtävissä, siihen liittyy myös riskejä, kuten tiedon hallusinointi ja maineen menettäminen. Mediatalot arvioivat, että suurin maineen menettämisen riski liittyy sisällön luomiseen. Näin ollen tekoälyn käyttö juttujen kirjoittamisessa ei ole vielä täysin suositeltavaa, vaikka sen hyötyjä ei voida kiistää.

Sosiaalisen median muutokset: lyhyen videomuotoisen sisällön suosio

Sosiaalisen median suosio on siirtynyt perinteisistä sivustoista, kuten Facebook:ista ja X:stä, lyhyiden videoiden alustoihin, kuten TikTok:iin. TikTok kasvaa nopeasti ja toimii jo nuoremman yleisön uutislähteenä. Perinteisen journalistisen sisällön muuttaminen nopearytmisiksi videoiksi voi olla haastavaa, mutta esimerkiksi The Washington Post on onnistunut menestymään komediatyylisillä videoilla, jotka tiivistävät päivän uutiset. Jos tavoitteena on nuorempi yleisö, voi olla hyödyllistä harkita sisällöntuottajan palkkaamista ja videomuotoisen sisällön kehittämistä.

WhatsApp Broadcast: uusi tapa tavoittaa asiakkaita

WhatsAppin uusi "broadcast" -ominaisuus on nouseva kanava asiakaskontaktien hallintaan. Tämän ominaisuuden avulla voit luoda kanavan, josta ihmiset voivat tilata ja vastaanottaa sisältöä. Kanavan seuraajat voivat reagoida emojeilla ja jakaa sisältöä eteenpäin. Reuters Instituutin mukaan varhaiset omaksujat ovat raportoineet vahvemmasta suositteluliikenteestä verrattuna perinteisiin sosiaalisen median alustoihin kuten X:ään ja Facebookiin. Esimerkiksi New York Times ja Helsingin Sanomat ovat ottaneet WhatsApp Broadcast -kanavat käyttöönsä menestyksekkäästi.

Perinteisen median rahoitus tulee kehittymään

Fyysisten lehtien väistyessä huomio keskittyy yhä enemmän digilehtiin ja maksumuureihin, jotka vaativat aktiivisen tilauksen lukuoikeuden saamiseksi. 80 % Reuters Instituutin haastattelemista julkaisijoista uskoo, että tilaukset tulevat olemaan tärkeä tulonlähde mainostulojen sijaan. Koska aktiivisimmat uutisten lukijat ovat jo tilanneet lehden, tarvitaan uusia malleja tilaajamäärän kasvattamiseksi. Julkaisijat kokeilevat nyt muun muassa tilauspaketteja, halvempia tilausjakson uusimisia ja räätälöityjä hintoja.

Yhteenveto

Media-ala on jatkuvassa muutoksessa digitaalisen vallankumouksen myötä, ja tämän vuoden trendit korostavat tekoälyn, sosiaalisen median ja uuden viestintäteknologian merkitystä. Tekoäly tarjoaa tehokkaita työkaluja taustatehtäviin, mutta sen käyttöön liittyy myös riskejä, erityisesti sisällön luomisessa. Sosiaalisen median kenttä on siirtynyt kohti lyhyitä videoita, mikä tuo uusia mahdollisuuksia tavoittaa nuorempaa yleisöä. Uusi WhatsAppin "broadcast" -ominaisuus avaa uusia tapoja asiakaskontaktiin, ja perinteisen median rahoitusmallit kehittyvät kohti digilehtien ja tilauspakettien aikakautta. Pysy ajan tasalla näistä trendeistä ja sopeuta strategiasi niiden mukaan, jotta voit säilyttää kilpailukykysi ja tarjota merkityksellistä sisältöä asiakkaillesi.

 

Lähde:

Reuters Institute: Journalism, Media, and Technology Trends and Predictions 2024 by Nic Newman